Minggu, 06 September 2009

KEUTAMAAN MENGHAFAL ALQURAN

MEREKA ADALAH KELUARGA ALLAH SWT.
Sabda Rasulullah s.a.w:"Dari Anas ra. Ia berkata bahwa Rasulullah s.a.w bersabda, "Sesungguhnya Allah itu mempunyai keluarga yang terdiri dari manusia." Kemudian Anas berkata lagi, lalu Rasulullah s.a.w bertanya: "Siapakah mereka itu wahai Rasulullah. Baginda menjawab: "Yaitu ahli Quran (orang yang membaca atau menghafal Al- Quran dan mengamalkan isinya).Mereka adalah keluarga Allah dan orang-orang yang istimewa bagi Allah.

DI SYURGA YANG PALING TINGGI
Sabda Rasulullah s.a.w:"Dari Abdullah Bin Amr Bin Al Ash ra dari nabi s.a.w, baginda bersabda; Diakhirat nanti para ahli Al Quran diperintahkan, "Bacalah dan naiklah ke syurga. Dan bacalah Al Quran dengan tartil seperti engkau membacanya dengan tartil pada waktu di dunia. Tempat tinggalmu di syurga berdasarkan ayat paling akhir yang engkau baca."

AHLI AL QURAN ADALAH ORANG YANG ARIF DI SYURGA
Sabda Rasulullah s.a.w "Dari Anas ra, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Para pembaca Al Quran itu adalah orang-orang yang arif diantara penghuni syurga,"

HATI PENGHAFAL AL-QURAN TIDAK DISIKSA
Sabda Rasulullah s.a.w." Dari Abdullah Bin Mas'ud ra. Dari nabi s.a.w. baginda bersabda: " bacalah Al Quran karena Allah tidak akan menyiksa hati orang yang hafal al-quran.
Sesungguhanya Al -Quran ini adalah hidangan Allah, siapa yang memasukkanya ia akan aman. Dan barangsiapa yang mencintai Al Quran maka hendaklah ia bergembira."

DISAYANGI RASULULLAH S.A.W
Sabda rasulullah s.a.w.:"Dari Jabir Bin Abdullah ra. Bahawa Nabi s.a.w menyatukan dua orang dari orang-orang yang gugur dalam perang uhud dalam satu liang lahat.
Kemudian Nabi s.a.w. bertanya, "dari mereka berdua siapakah paling banyak hafal Al Quran?" apabila ada orang yang dapat menunjukkan kepada salah satunya, maka Nabi s.a.w memasukkan mayat itu terlebih dahulu ke liang lahat

SEBAGAI SYAFAAT KEPADA KELUARGA
Sabda Rasulullah s.a.w.:"Dari Ali Bin Abi Thalib Karramallahu Wajhah ia berkata, "Barangsiapa membaca Al Quran dan menghafalnya, maka Allah akan memasukkannya kedalam syurga dan memberikannya hak syafaat untuk sepuluh anggota keluarganya di mana mereka semuanya telah ditetapkan untuk masuk neraka."

PENGHAFAL AL QURAN AKAN MEMAKAI MAHKOTA KEHORMATAN
Sabda Rasulullah s.a.w.:"Dari Abu Hurairah ra, Nabi s.a.w.bersabda: "orang yang hafal Al Quran pada hari kiamat nanti akan datang dan Al Quran akan berkata; "Wahai Tuhan ,pakaikanlah dia dengan pakaian yang baik lagi baru." Maka orang tersebut di berikan mahkota kehormatan. Al Quran berkata lagi:"Wahai Tuhan tambahlah pakaiannya." Maka orang itu di beri pakaian kehormatannya. Al Quran lalu berkata lagi, "Wahai Tuhan, redailah dia." Maka kepadanya di katakan; "Bacalah dan naiklah." Dan untuk setiap ayat, ia di beri tambahan satu kebajikan."

HAFAL AL QURAN MERUPAKAN BEKAL YANG PALING BAIK.
Sabda Rasulullah s.a.w.:"Dari Jabir bin Nufair, katanya Rasulullah s.a.w. bersabda; "Sesungguhnya kamu tidak akan kembali menghadap Allah dengan membawa sesuatu yang paling baik daripada sesuatu yang berasal dari-Nya yaitu Al Quran.

ORANG TUA MEMPEROLEH PAHALA KHUSUS JIKA ANAKNYA PENGHAFAL AL QURAN.
Sabda Rasulullah s.a.w.:"Dari Buraidah Al Aslami ra, ia berkata bahawasanya ia mendengar Rasulullah s..a.w bersabda: "Pada hari kiamat nanti, Al Quran akan menemui penghafalnya ketika penghafal itu keluar dari kuburnya. Al Quran akan berwujud seseorang dan ia bertanya kepada penghafalnya: "Apakah anda mengenalku?".
Penghafal tadi menjawab; "saya tidak mengenal kamu." Al Quran berkata; "saya adalah kawanmu, Al Quran yang membuatmu kehausan di tengah hari yang panas dan membuatmu tidak tidur pada malam hari. Sesungguhnya setiap pedagang akan mendapat keuntungan di belakang dagangannya dan kamu pada hari ini di belakang semua dagangan. Maka penghafal Al Quran tadi diberi kekuasaan di tangan kanannya dan diberi kekekalan ditangan kirinya, serta di atas kepalanya dipasang mahkota perkasa. Sedang kedua orang tuanya diberi dua pakaian baru lagi bagus yang harganya tidak dapat di bayar oleh penghuni dunia keseluruhannya. Kedua orang tua itu lalu bertanya: "kenapa kami di beri dengan pakaian begini?". Kemudian di jawab, "kerana anakmu hafal Al Quran."
Kemudian kepada penghafal Al Quran tadi di perintahkan, "bacalah dan naiklah ketingkat-tingkat syurga dan kamar-kamarnya." Maka ia pun terus naik selagi ia tetap membaca, baik bacaan itu cepat atau perlahan (tartil)

2 komentar:

  1. al-quran memang bukan suatu keharusan tapi kewajiban bagi muslim yang menganggap dirinya cinta allah dan rasul, bukan muslim KTP

    BalasHapus
  2. terimakasih buat pencerahannya kang,
    very inspiring :) jd malu saiia nya nii :(

    BalasHapus

Suka atau Tidak Suka, Kasih Komentar yaaa...